Nasiona fasoli – czym się charakteryzują?
Fasola jest warzywem o dużym znaczeniu gospodarczym. Uprawiana jest nie tylko w celach bezpośredniego spożycia, ale również do przetwórstwa. Wykorzystuje się ją bowiem przy produkcji konserw, mrożonek i wielu innych gotowych dań.
Jest rośliną ciepłolubną, dlatego, zanim posadzisz ziarna fasoli, musisz zwrócić uwagę na aktualną temperaturę gleby. Minimalna, przy której nasiona fasoli mają szanę wykiełkować to 10°C, a optymalna 23°C.
Znanych jest ponad 400 odmian fasoli, jednak w Polsce najbardziej popularne są odmiany fasoli zwyczajnej.
Odmiany fasoli
Na całym świecie uprawia się ponad 400 gatunków fasoli. W Polsce jest to przede wszystkim:
- fasola zwykła:
- odmiany karłowe (Supernano Giallo, Bona, Saxa, Liwia, Sonesta);
- odmiany tyczne (Neckargold, Goldmarie, Blauhilde);
- fasola wielokwiatowa:
- odmiany karłowe (Eureka);
- odmiany tyczne (Piękny Jaś);
- odmiany biczykowe (Felicja, Karo, Kontra, Nata, Riposta).
Ponadto odmiany fasoli zwykłej można dodatkowo podzielić na te o nasionach białych, czerwonobordowych i czarnych.
Fasola szparagowa – na co zwrócić uwagę przy jej wyborze?
Kupując nasiona fasoli, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów takich jak:
- dostawca – musi być zaufany i zapewniać wysoką jakość produktu;
- rodzaje nasion – upewnij się, że będziesz mieć odpowiedni produkt – jak na przykład nasiona fasoli czerwonej, nasiona fasoli jaś karłowy, czy jakiejkolwiek innej, jakiej potrzebujesz;
- data przydatności – sprzedawane nasiona powinny być świeże. Sprawdź również, czy nie mają żadnych widocznych uszkodzeń;
- opakowanie – upewnij się, że opakowanie jest szczelnie zamknięte i wolne od wilgoci;
- cena – upewnij się, że otrzymasz produkt w dobrej cenie.
Ziarna fasoli – jak i kiedy siać?
Nasiona fasoli powinny być wykorzystane w ciągu kilku dni od momentu zakupu. Pamiętaj, że czas ich sadzenia przypada na okres między połową maja a pierwszym tygodniem lipca. Gleba musi mieć co najmniej temperaturę 10°C. Optymalna dla tej rośliny strączkowej temperatura wynosi 23°C. Należy upewnić się, że gleba jest wilgotna, aby nasiona mogły kiełkować. Po wykiełkowaniu nasion fasoli należy je regularnie nawozić, aby miały prawidłowe warunki do wzrostu.
Jeśli szukasz nasion fasoli, doskonałej jakości i w korzystnych cenach, zachęcamy do zapoznania się z ofertą sklepu "OGRODNIK". Gwarantujemy, że każda transakcja odbywa się w pełni bezpiecznie i gwarantujemy najlepszą cenę na rynku. Nie czekaj dłużej – skorzystaj z naszej oferty już teraz i przekonaj się sam, jak wyjątkowymi nasionami fasoli dysponujemy!
Porady - nasiona fasoli