Roślina jednoroczna. Młode listki używa się jako przyprawę do potraw, posiada właściwości lecznicze. Doskonały dodatek do sałatek, sosów, białego sera.
0
Nasiona ziół
Roślina przyprawowa. Tworzy mięsiste zgrubienia. Zgrubienia i ogonki liściowe spożywa się na surowo lub też stanowią dodatek do sałatek i surówek. Mają zapach i smak anyżu. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i trawienie.
Roślina wieloletnia. Zastosowanie jako roślina lecznicza. Łagodzi niestrawności, bezsenność, bóle głowy, pomaga też w czasie depresji (napar z liści i kwiatów). Uprawiana również jako przyprawa do potraw.
Roślina wieloletnia. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, wędlin, sosów, sałatek i zup. Zawiera olejki eteryczne. Posiada właściwości lecznicze.
Roślina jednoroczna. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, wędlin, sosów, sałatek i zup. Zawiera olejki eteryczne. Posiada właściwości lecznicze.
Roślina wieloletnia. Nowa odmiana o wyższej zawartości olejków eterycznych, dzięki temu posiada silniejszy aromat niż u melisy lekarskiej. Spożywana w formie herbatki działa uspokajająco. Świeże liście dodaje się do sałatek, sosów.
Roślina wieloletnia. Posiada cytrynowy zapach. Spożywana w formie herbatki. Działa uspokajająco. Stosowana w leczeniu depresji, bezsenności, bólu głowy. Stosowana jako dodatek do sałatek, sosów, zapiekanek.
Roślina jednoroczna. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, wędlin, sosów, sałatek i zup. Zawiera olejki eteryczne. Posiada właściwości lecznicze. Świeże liście oraz kwiat są znakomitym dodatkiem do sałatek.
Roślina jednoroczna. Uprawiana jako przyprawa do mięs, fasoli, sosów. Stanowi dodatek do potraw. Doskonała do kwaszenia ogórków. Posiada właściwości lecznicze.
Roślina wieloletnia, używana jako przyprawa do mięs, sosów, kwaszenia kapusty i ogórków. Częścią jadalną są drobne łodygi z delikatnie owłosionymi liśćmi. Wzmaga apetyt, ułatwia trawienie. Stanowisko słoneczne. Można wysiewać nasiona przez cały okres wegetacyjny.
Częścią jadalną kminku są owoce zawierające olejki eteryczne, zapewniające specyficzny zapach i korzenny smak. Stosowany w leczeniu chorób układu trawiennego oraz jako przyprawa kuchenna do mięs, kapusty kiszonej, surówek, serów itp.
Roślina wieloletnia, używana jako przyprawa do sałatek, potraw z jaj, serów, warzyw, ryb, mięsa. Posiada właściwości lecznicze, reguluje pracę układu trawiennego.