Roślina przyprawowa i lecznicza. Jednoroczna. Wysokość 70cm. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, ryb, ciast. Częścią użytkową są owoce o miłym aromacie (zawiera olejek eteryczny), młode listki i kwiaty
Nasiona Cząber ogrodowy 1g
Roślina jednoroczna. Uprawiana jako przyprawa do mięs, fasoli, sosów. Stanowi dodatek do potraw. Doskonała do kwaszenia ogórków. Posiada właściwości lecznicze.
16 innych produktów w tej samej kategorii
Roszponka Verte a coeur plein 2 1g
Roślina jednoroczna uprawiana jako dodatek do sałatek. Bogata w sole mineralne i witaminy. Łagodna w smaku przypomina młode listki sałaty. Można zbierać pojedyncze listki lub całą rozetę.
Roślina wieloletnia. Częścią jadalną są drobne łodygi, ze skórzastymi liśćmi. Zastosowanie: roślina przyprawowa do bulionów, zup i sosów. Działa dezynfekująco i pobudzająco.
Roślina wieloletnia dorastająca do wys. 50-70 cm. Posiada właściwości lecznicze. Stosowana w leczeniu schorzeń: układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi. Młode liście używa się jako przyprawy do potraw.
Roślina wieloletnia, używana jako przyprawa do sałatek, potraw z jaj, serów, warzyw, ryb, mięsa. Posiada właściwości lecznicze, reguluje pracę układu trawiennego.
Roślina wieloletnia, używana jako przyprawa do mięs, sosów, kwaszenia kapusty i ogórków. Częścią jadalną są drobne łodygi z delikatnie owłosionymi liśćmi. Wzmaga apetyt, ułatwia trawienie. Stanowisko słoneczne. Można wysiewać nasiona przez cały okres wegetacyjny.
Roślina jednoroczna. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, wędlin, sosów, sałatek i zup. Zawiera olejki eteryczne. Posiada właściwości lecznicze.
Roślina jednoroczna. Młode listki używa się jako przyprawę do potraw, posiada właściwości lecznicze. Doskonały dodatek do sałatek, sosów, białego sera.
Roślina przyprawowa i lecznicza. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, wędlin, sosów, sаłatek. Zawierają dużą ilość olejków eterycznych. W lecznictwie działa moczopędnie, wzmacnia układ nerwowy, poprawia pracę żołądka.
Roślina przyprawowa. Tworzy mięsiste zgrubienia. Zgrubienia i ogonki liściowe spożywa się na surowo lub też stanowią dodatek do sałatek i surówek. Mają zapach i smak anyżu. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i trawienie.
Częścią jadalną kminku są owoce zawierające olejki eteryczne, zapewniające specyficzny zapach i korzenny smak. Stosowany w leczeniu chorób układu trawiennego oraz jako przyprawa kuchenna do mięs, kapusty kiszonej, surówek, serów itp.
Roślina wieloletnia. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, wędlin, sosów, sałatek i zup. Zawiera olejki eteryczne. Posiada właściwości lecznicze.
Roślina jednoroczna. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, wędlin, sosów, sałatek i zup. Zawiera olejki eteryczne. Posiada właściwości lecznicze. Świeże liście oraz kwiat są znakomitym dodatkiem do sałatek.
Roślina wieloletnia. Nowa odmiana o wyższej zawartości olejków eterycznych, dzięki temu posiada silniejszy aromat niż u melisy lekarskiej. Spożywana w formie herbatki działa uspokajająco. Świeże liście dodaje się do sałatek, sosów.
Roślina wieloletnia. Posiada cytrynowy zapach. Spożywana w formie herbatki. Działa uspokajająco. Stosowana w leczeniu depresji, bezsenności, bólu głowy. Stosowana jako dodatek do sałatek, sosów, zapiekanek.
Roślina wieloletnia. Zastosowanie jako roślina lecznicza. Łagodzi niestrawności, bezsenność, bóle głowy, pomaga też w czasie depresji (napar z liści i kwiatów). Uprawiana również jako przyprawa do potraw.