
Roślina wieloletnia. Zastosowanie jako roślina lecznicza. Łagodzi niestrawności, bezsenność, bóle głowy, pomaga też w czasie depresji (napar z liści i kwiatów). Uprawiana również jako przyprawa do potraw. /26
Roślina jednoroczna. Młode listki używa się jako przyprawę do potraw, posiada właściwości lecznicze. Doskonały dodatek do sałatek, sosów, białego sera. /26
Roślina wieloletnia. Zastosowanie jako roślina lecznicza. Łagodzi niestrawności, bezsenność, bóle głowy, pomaga też w czasie depresji (napar z liści i kwiatów). Uprawiana również jako przyprawa do potraw. /26
Roślina jednoroczna. Uprawiana jako przyprawa do mięs, fasoli, sosów. Stanowi dodatek do potraw. Doskonała do kwaszenia ogórków. Posiada właściwości lecznicze. /27
Roślina wieloletnia. Nowa odmiana o wyższej zawartości olejków eterycznych, dzięki temu posiada silniejszy aromat niż u melisy lekarskiej. Spożywana w formie herbatki działa uspokajająco. Świeże liście dodaje się do sałatek, sosów. /27
Roślina wieloletnia. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, wędlin, sosów, sałatek i zup. Zawiera olejki eteryczne. Posiada właściwości lecznicze. /26
Roślina jednoroczna. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, wędlin, sosów, sałatek i zup. Zawiera olejki eteryczne. Posiada właściwości lecznicze. Świeże liście oraz kwiat są znakomitym dodatkiem do sałatek. /27
Roślina przyprawowa i lecznicza. Jednoroczna. Wysokość 70cm. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, ryb, ciast. Częścią użytkową są owoce o miłym aromacie (zawiera olejek eteryczny), młode listki i kwiaty . /26
Roślina wieloletnia, używana jako przyprawa do mięs, sosów, kwaszenia kapusty i ogórków. Częścią jadalną są drobne łodygi z delikatnie owłosionymi liśćmi. Wzmaga apetyt, ułatwia trawienie. Stanowisko słoneczne. Można wysiewać nasiona przez cały okres wegetacyjny. /27
Roślina jednoroczna. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, wędlin, sosów, sałatek i zup. Zawiera olejki eteryczne. Posiada właściwości lecznicze. /26
Roszponka Verte a coeur plein 2 1g
Roślina jednoroczna uprawiana jako dodatek do sałatek. Bogata w sole mineralne i witaminy. Łagodna w smaku przypomina młode listki sałaty. Można zbierać pojedyncze listki lub całą rozetę. /26
Roślina wieloletnia. Częścią jadalną są drobne łodygi, ze skórzastymi liśćmi. Zastosowanie: roślina przyprawowa do bulionów, zup i sosów. Działa dezynfekująco i pobudzająco. /26
Roślina przyprawowa i lecznicza. Wykorzystywana jako przyprawa do mięs, wędlin, sosów, sаłatek. Zawierają dużą ilość olejków eterycznych. W lecznictwie działa moczopędnie, wzmacnia układ nerwowy, poprawia pracę żołądka. /26
Roślina wieloletnia dorastająca do wys. 50-70 cm. Posiada właściwości lecznicze. Stosowana w leczeniu schorzeń: układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi. Młode liście używa się jako przyprawy do potraw. /26
Roślina jednoroczna. Młode listki używa się jako przyprawę do potraw, posiada właściwości lecznicze. Doskonały dodatek do sałatek, sosów, białego sera. /26